Steden en dorpen in Noord-Macedonië

Er zijn in Noord-Macedonië een paar echt grote steden te vinden; voor de rest zijn het voornamelijk uit de kluiten gewassen dorpen die met kleine smalle steegjes aan elkaar hangen. Dit zorgt ervoor dat veel van de Noord-Macedonische plaatsen nog hun authentieke karakter hebben weten te behouden. Met name de plaatsen en dorpen die in de bergen liggen zijn zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. Lopend door de smalle steegjes heb je af en toe prachtige vergezichten over de leger gelegen delen van het land.
De populairste steden in Noord-Macedonië zijn de hoofdstad Skopje waar nog veel van de Noord-Macedonische geschiedenis is terug te vinden en Ohrid dat voor een deel is opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Als je in Noord-Macedonië bent laat je dan verrassen door de bijzonder gastvrije bevolking. Stop in een klein plaatsje en je zult zien dat je snel contact hebt met de plaatselijke bevolking en voor je het weet word je uitgenodigd om mee te eten of te drinken.Skopje

Skopje is de grootste stad en tevens de hoofdstad van Macedonië. In de stad en het grootstedelijk gebied van Skopje woont ongeveer een kwart van de totale bevolking van het land. Het gebied rond Skopje wordt al meer dan vijfduizend jaar bewoond. Overal in de stad en de directe omgeving ervan zijn oude nederzettingen en vestingen gevonden. In deze periode stond de stad nog bekend onder de naam Scupi. Door de eeuwen heen is de stad meerdere malen verwoest door natuurgeweld of door oorlogen. Bijzonder is dat de oude stenen brug van Skopje de meeste van deze aanslagen overleefd heeft.

Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad behoren de Oude Bazaar, het Daud Pasha Badhuis, de Sveti Spas kerk, de Mustafa Pasha Moskee, de Porta Makedonia en het Museum van Macedonië. De wereldberoemde katholieke zuster Moeder Teresa is geboren in Skopje. In de stad is een museum en een standbeeld van deze zalig verklaarde zuster te vinden.

Ohrid

De stad Ohrid ligt in het zuidwesten van Macedonië aan het meer van Ohrid. Al ten tijde van het voormalige Joegoslavië was Ohrid een populaire vakantiebestemming. Deze status is de stad langzaam maar zeker terug aan het krijgen. Naast het prachtige natuurschoon dat in de directe omging van de stad te vinden is staat Ohrid bekend om zijn culturele erfgoed. In Ohrid zijn meerdere oude monumenten opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Hiertoe behoren onder ander het antieke theater van Ohrid en de Sint-Janskerk.

Wil je meer van het stadje Ohrid en zijn omgeving zien dan is het leuk om de stad met een gids te bezoeken. Een Engelstalige gids neemt je mee langs de vele bekende en minder bekende bezienswaardigheden van Ohrid. Natuurlijk breng je een bezoek aan de door de Unesco erkende monumenten van Ohrid.

In het centrum van Ohrid zijn er tal van gezellige cafés en restaurants te vinden. Op de kaart vind je naast de typische Balkan specialiteiten ook tal van lokale vissen die iedere dag uit het meer gehaald worden. De boulevard van Ohrid nodigt uit voor lange wandelingen tijdens de ondergaande zon. Veel van de hotels en appartementencomplexen liggen direct aan het Meer van Ohrid.
www.steden.net/macedonie/ohrid

Bitola

Bitola is een grote stad op de Pelagonische Vlakte in het zuidwesten van Noord-Macedonië. De stad ligt aan de voet van de berg Pelister in het gelijknamige nationale park. Bitola is een oude stad die al ver voor de jaartelling bestond. In de tweede eeuw voor Christus werd de stad veroverd door de Romeinen. Later werd de stad ingenomen door de Ottomanen die tot het begin van de twintigste eeuw over de stad heersten.

Bitola heeft een klein en compact, maar erg druk stadscentrum. In dit centrum kom je allerlei leuke kroegen, restaurants en winkeltjes tegen. Het symbool van de stad is een dertig meter hoge vierkante klokkentoren. De Saat Kula zoals hij genoemd wordt zou al in de zestiende eeuw in Bitola gestaan hebben. Andre bezienswaardigheden in Bitola zijn Ajdar Kadimoskee, de overdekte markt, de zonnewijzer en het museum of Bitola.

Struga

Struga is net als Ohrid een populaire badplaats aan het Meer van Ohrid. Struga is wel iets minder toeristisch, maar toch komen er elk jaar behoorlijk wat toeristen naar het plaatsje toe. Struga ligt op de plaats waar het water via de Drim uit het meer stroomt. Door de vele bruggen heeft het stadje een idyllisch karakter. Verwacht er echter geen bruisend nachtleven of straten vol met terrasjes. Zoek je dit dan kun je in ongeveer een kwartier met de watertaxi in Ohrid zijn.

Struga is van oorsprong een vissersdorp waar voornamelijk op paling gevaren werd. Je zou dus kunnen zeggen dat Struga het Volendam van Macedonië is. Enkele bezienswaardigheden in Struga zijn de Grotkerk Radozda, de kerk Sveti Gjorgjija en het natuurhistorisch museum.

Tetovo

In het noordwestelijke deel van Noord-Macedonië ligt de stad Tetovo. Deze stad behoort tot de grootste steden in Macedonië. Tetovo ligt aan de voet van het Sâr-gebergte aan beide oevers van de rivier de Pena. Tetovo is één van de weinige steden in Macedonië waar een Albanese meerderheid woont. Hierdoor wordt deze stad ook wel gezien als de officieuze hoofdstad van de Albanese bevolking in Macedonië.

De omgeving rondom Tetovo wordt al vele eeuwen bewoond. Er zijn meerdere vondsten gedaan uit de prehistorie. De meeste van deze vondsten zijn tegenwoordig terug te vinden in het Museum van Noord-Macedonië.

De belangrijkste toeristische trekpleister van Tetovo is de geschilderde moskee of Šarena Džamija zoals hij ook wel genoemd wordt. Deze moskee stamt oorspronkelijk uit de vijftiende eeuw, maar werd in de negentiende eeuw opnieuw opgebouwd. Het bijzondere aan deze moskee is zoals zijn naam al doet vermoeden zijn prachtige schilderingen aan de binnen- en buitenzijde van de moskee. Niet ver van de stad vandaan is een populair skigebied te vinden.

Prilep

De stad Prilep ligt in het centraal zuidwestelijk deel van Noord-Macedonië. Prilep is gebouwd op een plateau tussen een aantal bergen in. Prilep staat internationaal voornamelijk bekend om zijn uitstekende tabak. Deze tabak wordt hier nog op authentieke wijze gekweekt en behandeld. De kwaliteit hiervan is zo goed dat de grootste merken in de tabaksindustrie de tabak uit Prilep gebruiken om hun producten op te waarderen. Het centrum van Prilep is klein, maar gezellig met veel terrasjes en kleine winkeltjes. In het centrum van de stad zijn nog de resten te vinden van een oude moskee.
In de directe omgeving van de stad zijn er behoorlijk wat bezienswaardigheden te vinden zoals het klooster van Treskavec en de overblijfselen van een oud kasteel. Deze overblijfselen staan bekend als Markovi Kuli of de Marko Torens.

Kumanovo

Kumanovo behoort tot de grootste steden in Noord-Macedonië; in de stad wonen ongeveer 100.000 mensen. Het is voor Noord-Macedonische begrippen een vrij jonge stad die pas in de zestiende eeuw voor het eerst genoemd wordt in de geschiedenis boeken. De eigenlijke groei van de stad begint pas te komen in de twintigste eeuw. In ongeveer honderd jaar tijd vertienvoudigde het inwonersaantal van de stad.
buiten de stad zijn er enkele geologische vondsten gedaan waaruit blijkt dat de regio van de stad al sinds 4.000 voor Christus bewoond werd. De bijzonderste vondst is een uit de negentiende eeuw voor Christus stammende astronomische-site. Volgens NASA behoort deze oude ‘sterrenwacht’ tot de vier oudste ter wereld. Andere bezienswaardigheden in Munanovo zijn de kerk van St. Nicolas, het Zebrnjak monument en het museum van Hristijan Todorovski Karpoš.

Štip

In het centraal zuidelijk deel van Noord-Macedonië ligt de stad Štip. Het is de grootste stad van Noord-Macedonië in dit deel van het land. Door de stad loopt de rivier de Otinja. Štip is de grootste textielverwerkende stad van Noord-Macedonië en heeft hierdoor de bijnaam ‘Modehoofdstad van Macedonië’ gekregen.
Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad behoren een veertiende-eeuws klooster, de ruïnes van een oud kasteel en een standbeeld van Alexander de Grote.

Pestani

Op ongeveer tien kilometer van de stad Ohrid ligt het dorpje Pestani aan het Meer van Ohrid. Het is een klein dorpje dat zich de laatste jaren steeds meer aan het toeleggen is op het toerisme. In het dorp zijn dan ook meerdere restaurants en barretjes te vinden. Bij het dorp is één van de weinige zandstanden aan het Meer van Ohrid te vinden. Het dorp is van oorsprong een vissersdorp en nog steeds vertrekken er vanuit het dorp met regelmaat vissersboten. Pestani ligt in zijn geheel in het Nationaal park Galičica. Hierdoor is dit dorp de perfecte uitvalsbasis voor toeristen die de prachtige natuur van Noord-Macedonië willen ontdekken.Krusevo

In het centraal westelijke deel van Macedonië ligt het stadje Kruševo. Dit prachtige stadje is gebouwd tegen de flanken van de berg Busjava. Vanaf meerdere plekken in de stad heb je een prachtig uitzicht over de lager gelegen delen van de stad en de laaglanden. In de stad woont een Aroemeense minderheid. Deze bevolkingsgroep wordt nergens ter wereld erkent behalve in Kruševo. Er zijn in Kruševo nog maar weinig historische bezienswaardigheden aangezien de stad tijdens de onafhankelijkheidsstrijd compleet in de as werd gelegd. Tegenwoordig is Kruševo een prachtig klein stadje met een gezellig centrum waar je heerlijk wat kunt eten en drinken. In het dorp zijn een klein kunstmuseum en een oorlogsmuseum te vinden.

Net buiten Kruševo staat het Ilindenmonument. Dit monument dat herinnert aan de onafhankelijkheidsoorlog uit het begin van de twintigste eeuw is een bijzonder monument waar je zeker even een bezoekje aan moet brengen. In de buurt van het Ilindenmonument is ook het monument voor de zanger Toše Proeski te vinden. Dit monument heeft meerdere architectuurprijzen gewonnen.