Reizen naar en in Noord-Macedonië

Hoe reis je het makkelijkste en het snelst naar Noord-Macedonië? De meeste toeristen kiezen ervoor om deze reis met het vliegtuig te maken. Het is echter ook mogelijk om Noord-Macedonië met de auto of met het openbaar vervoer te bereiken. Met het openbaar vervoer zal je meerdere dagen onderweg zijn, terwijl je met de auto in ongeveer twee dagen de reis zou kunnen maken. Mede hierdoor kiezen de meeste toeristen om met het vliegtuig naar Noord-Macedonië te reizen.
Het vervoer in Noord-Macedonië gebeurt voornamelijk over de weg per auto, bus of taxi. In het centrale deel van het land zijn ook verschillende treinstations te vinden. De wegen zijn er redelijk onderhouden, maar toch kun je er op verschillende plaatsen onverwachte verrassingen tegenkomen.Vliegen naar Macedonië

De meeste toeristen die een bezoek brengen aan Noord-Macedonië komen met het vliegtuig. Er zijn in het land twee belangrijke vliegvelden te vinden. De grootste ligt bij de hoofdstad Skopje en staat bekend onder de naam Luchthaven Alexander de Grote en de tweede ligt bij de stad Ohrid. Deze luchthaven is vernoemd naar Sint-Paulus de Apostel.

Vanaf meerdere vliegvelden in Nederland vertrekken er met regelmaat vluchten naar de twee grotere luchthavens in Noord-Macedonië. De meeste luchtvaartmaatschappijen bieden nog geen dagelijkse vluchten aan, maar in het hoogseizoen vertrekken er meerdere vluchten van en naar Noord-Macedonië per week. Een gemiddelde vlucht naar Ohrid zal ongeveer tweeënhalf uur in beslag nemen en voor Skopje mag je daar een kwartier bijtellen.

Transfers

Voor de transfers van en naar de verschillende luchthaven kun je het beste gebruik maken van taxi’s. Deze zijn afhankelijk van de verschillende luchthavens voor enkele euro’s te boeken bij je hotel. Wil je niet voor verassingen komen te staan dan kun je de transfer ook van tevoren regelen bij Taxitender; zo heb je op voorhand goed inzicht hoeveel je transfer gaat kosten.

Met de auto naar Macedonië

Het is mogelijk om met de auto naar Noord-Macedonië te rijden. Voor deze reis moet je dan echter wel wat tijd uittrekken. Een autorit van Utrecht naar Skopje zal zonder te stoppen ongeveer eenentwintig uur in beslag nemen. Deze autorit over ongeveer 2.100 kilometer wordt toch nog door behoorlijk wat Nederlanders gemaakt. Tijdens ons bezoek aan Macedonië viel het ons op dat er behoorlijk wat Nederlandse kentekens in de Noord-Macedonische binnenlanden rondreden. Er zijn natuurlijk verschillende routes om uiteindelijk in Macedonië uit te komen. De meest gebruikelijke route neemt je mee door de landen, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Servië.

Openbaar vervoer in Macedonië

Het openbaar vervoer in Noord-Macedonië is over het algemeen redelijk goed ontwikkeld. Met name het busvervoer is er populair. Als je door het land rijdt kom je overal kleine bushaltes tegen. De meeste van deze bushaltes zijn gebouwd door de inwoners van het dorp en hebben hierdoor ook allemaal een unieke uitstraling. De makkelijkste en goedkoopste manier om door Macedonië heen te reizen is per bus.
Ook het treinvervoer is er goed geregeld. Jammer genoeg zijn populaire toeristische bestemmingen zoals Ohrid niet bereikbaar met de trein. Vanuit Noord-Macedonië kun je vrij gemakkelijk met de trein doorreizen naar één van de buurlanden. De kwaliteit van de treinen is niet zo luxe als dat wij in Nederland gewend zijn.

Taxi’s

De gemakkelijkste manier om jezelf als toerist door Noord-Macedonië te laten verplaatsen is per taxi. Deze zijn over het algemeen spotgoedkoop. Als je een langere rit maak is het vaak wel verstandig om een richtprijs af te spreken. Het is ook mogelijk om een taxi met chauffeur voor een gehele dag af te huren. Hiervoor kan dan vaak een dagprijs afgesproken worden. De prijs hiervan ligt ergens tussen de vijftig en tachtig euro.

Huurauto’s

In Noord-Macedonië kun je de meeste grote verhuurbedrijven vinden. Naast de grotere wereldwijde organisaties zijn er ook enkele lokale verhuurbedrijven waar je een auto kunt huren. De prijzen voor een huurauto zijn voor Noord-Macedonische begrippen aan de forse kant. Je moet er vanuit gaan dat je voor een middenklasse auto algauw veertig tot vijftig euro per dag betaalt. In het hoogseizoen kunnen de prijzen hiervan zelfs nog iets hoger liggen. Er worden voornamelijk Skoda’s gebruikt als huurauto. Als je de binnenlanden wilt bezoeken dan is het verstandig om een huurauto te nemen met iets meer vermogen aangezien de heuvels soms behoorlijk steil kunnen zijn.

Wil je een auto huren in Noord-Macedonië? Voorkom verrassingen ter plaatse en reserveer je huurauto in Noord-Macedonië vooraf vanuit Nederland. Via internet kun je de verschillende prijzen, auto’s en voorwaarden met elkaar vergelijken. In 90% van de gevallen is vooraf reserveren vanuit Nederland ook goedkoper dan wanneer je ter plaatse een auto wilt gaan huren. Dit geldt vooral tijdens het hoogseizoen, zoals tijden de zomervakantie.
Vergelijk autohuurprijzen in Macedonië en reserveer je auto direct online.

Rijden in Noord-Macedonië

Het autorijden in Noord-Macedonië kan waarschijnlijk het beste omschreven worden als uitdagend. Dit heeft voornamelijk te maken met het bergachtige landschap van het land en de soms wat slecht onderhouden wegen. Met name in de binnenlanden kun je allerlei verrassingen tegenkomen op de openbare weg. Met verrassingen bedoelen we dan niet de totaal verroeste Yugo’s, Lada’s en Fiats, maar paard en wagen, schildpadden en rotsblokken. Gelukkig lenen de wegen in Noord-Macedonië zich niet voor hard rijden, dus zorgen deze obstakels meestal niet voor problemen.

De grote doorgaande wegen in de buurt van de hoofdstad die de verschillende Balkanlanden met elkaar verbinden zijn tolwegen. Op deze tolwegen kun je in de meeste gevallen slechts contant betalen het is dus verstandig om altijd wat denars bij te hebben.

Fietsen

Fietsen is nog een redelijk onontwikkeld in Noord-Macedonië, toch heeft het land veel potentie als populaire mountainbike- of wielrenbestemming. De wegen zijn er over het algemeen wat aan reparatie toe, waardoor het nu nog onverantwoord is om sommige beklimmingen met de fiets te maken. Als dit probleem in de toekomst opgelost wordt en de Macedonische automobilist gewend is aan fietsers kan Noord-Macedonië uitgroeien tot een populaire fietsbestemming.
Wie het liever wat rustiger aandoet kan prachtige fietstochten maken langs het Meer van Ohrid. Maar ook hier zal eerst wat werk aan de weg nodig zijn om veilig te kunnen fietsen. Er zijn momenteel wel al meerdere hotels en bedrijven die huurfietsen aanbieden. De kwaliteit hiervan laat jammer genoeg nog wat te wensen over.

Boottochten, veerdiensten en watertaxi’s

Langs het Meer van Ohrid kom je op diverse plaatsen aanlegsteigers en plaatsen tegen waar je een bootje kunt huren. Met name in de buurt van Ohrid kom je tal van verhuurbedrijven tegen. Deze zullen in veel gevallen gelijk aanspreken of je gebruik wilt maken van hun diensten. Deze bootjes nemen je mee naar één van de bezienswaardigheden langs het meer of voor een rondje langs de stad Ohrid. Naast de kleine watertaxi’s zijn er ook enkele grotere boten op het meer te vinden. Deze grotere rondvaartboten nemen de toeristen mee over het meer naar de verschillende toeristische attracties of voor een grote rondvaart over het meer.
Verder zijn er ook nog enkele veerdiensten op het Meer van Ohrid die het vervoer verzorgen tussen de verschillende plaatsen die aan het meer liggen.