Klimaat en beste reistijd voor Noord-Macedonië

Noord-Macedonië heeft een gematigd landklimaat met aangename en warme zomermaanden en koele, soms koude wintermaanden. Met name in de hoger gelegen delen van Noord-Macedonië zal de temperatuur in de winterperiode ver onder het vriespunt zakken. Ook tijdens de zomermaanden daalt de temperatuur in de avond en nacht flink. Het is dus niet onverstandig om ook in de zomer een trui of een jasje mee te nemen naar Noord-Macedonië.

Hoewel er in heel Noord-Macedonië een gematigd landklimaat heerst komen er door het land grote klimaatverschillen voor. Zo ligt de gemiddelde temperatuur in het zuiden van het land een stuk hoger dan de meer noordelijk gelegen delen van het land. Ook in de hoofdstad Skopje liggen de gemiddelde temperaturen iets hoger dan in de andere delen van het land. De plaatsen aan het Meer van Ohrid hebben een iets ander klimaat dan de meeste plaatsen in het land. Dit komt door de invloed van het meer. In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur net iets lager en in de wintermaanden net iets hoger. Het Meer van Ohrid is nog nooit dichtgevroren.Temperaturen

Doordat Noord-Macedonië een gematigd landklimaat heeft kunnen de winter- en zomertemperaturen redelijk ver bij elkaar vandaan liggen. Omdat het klimaat van Noord-Macedonië ook nog beïnvloed wordt door de Middellandse Zee en de Zwarte Zee is dit verschil minder groot dan meer landinwaarts gelegen landen. In de zomermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur net iets onder de dertig graden Celsius. Met regelmaat komen er in het zuidelijke deel in de hoofdstad Skopje temperaturen voor van ver boven de dertig graden Celsius. Op de warmste dagen van het jaar kan het kwik hier zelfs boven de veertig graden Celsius uitkomen.

De gemiddelde dagtemperatuur in de winterperiode ligt net iets boven het vriespunt. Tijdens de avond en nacht zal de temperatuur langzaam onder het vriespunt zakken. De nachten in de winterperiode kunnen behoorlijk koud zijn met een gemiddelde temperatuur van min vijf graden Celsius.

Regen en onweer

Het kan met regelmaat behoorlijk hard regenen in Noord-Macedonië. Vaak gaat dit gepaard met stevige onweersbuien. Doordat Noord-Macedonië een behoorlijk bergachtig landschap heeft, is het vaak moeilijk te voorspellen waar de buien en de onweersstormen precies huis gaan houden. Het kan dus voorkomen dat je heerlijk op een terrasje zit terwijl je aan de andere kant van de berg het onweer tekeer ziet gaan.

De gemiddelde neerslag is redelijk gelijkmatig over het jaar verdeeld, alleen tijdens de vroege zomermaanden en laatste maanden van het jaar ligt de gemiddelde neerslag iets hoger. Gemiddeld genomen ligt de jaarlijkse neerslag in Macedonië een stuk lager dan dat we in Nederland gewend zijn.

Zomer in Macedonië

Het kan met regelmaat behoorlijk hard regenen in Noord-Macedonië. Vaak gaat dit gepaard met stevige onweersbuien. Doordat Noord-Macedonië een behoorlijk bergachtig landschap heeft is het vaak moeilijk te voorspellen waar de buien en de onweersstormen precies huis gaan houden. Het kan dus voorkomen dat je heerlijk op een terrasje zit terwijl je aan de andere kant van de berg het onweer tekeer ziet gaan.

De gemiddelde neerslag is redelijk gelijkmatig over het jaar verdeeld, alleen tijdens de vroege zomermaanden en laatste maanden van het jaar ligt de gemiddelde neerslag iets hoger. Gemiddeld genomen ligt de jaarlijkse neerslag in Macedonië een stuk lager dan dat wij in Nederland gewend zijn.

Sneeuw

Tijdens de wintermaanden zijn de hogere delen van Noord-Macedonië compleet bedekt met sneeuw. Hierdoor zijn er in Noord-Macedonië op meerdere plaatsen skigebieden te vinden. Als het sneeuwt in Noord-Macedonië dan wordt het dagelijkse leven er behoorlijk door ontregeld. Veel van de wegen zijn dan onbegaanbaar. Daarnaast komt het met regelmaat voor dat delen van het land zonder elektriciteit komen te zitten.
Op de hoogste toppen van de verschillende gebergtes die door Noord-Macedonië lopen blijft de sneeuw soms tot juni liggen. Deze sneeuw zorgt ervoor dat deze toppen voor diverse activiteiten onbereikbaar zijn.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Noord-Macedonië zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Noord-Macedonië. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Noord-Macedonië