Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we een aantal belangrijke tips en praktische reisinformatie verzameld op deze pagina. Op deze manier kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Macedonië is dan wel net als Nederland een Europees land, toch zijn er een aantal wezenlijke verschillen die je niet over het hoofd mag zien.
Een aantal van de onderwerpen op deze pagina kunnen als logisch gezien worden, maar zijn toch zeker het vermelden waard. We hebben geprobeerd om de verschillende informatie zo accuraat mogelijk weer te geven, mocht er desondanks toch iets niet kloppen laat het ons dan weten via het antwoordformulier.
Handig om te weten
Douane en reisdocumenten
Noord-Macedonië behoort niet tot de Europese Unie en dus ook niet tot de Schengenlanden. Toch is het toegestaan om naar Noord-Macedonië af te reizen met een geldig paspoort of een identiteitskaart. Dit komt doordat Noord-Macedonië kandidaat lidstaat is van de Europese Unie. Het definitieve lidmaatschap laat al enige jaren op zich wachten, aangezien Noord-Macedonië al sinds 2004 kandidaat lidstaat is. Om een bezoek te brengen aan Noord-Macedonië hoef je niet in het bezit te zijn van een visum. Verder gelden er ook geen bijzondere regels voor een bezoek aan Noord-Macedonië.
Drinkwater
Het drinkwater in Noord-Macedonië kan gedronken worden maar heeft een sterke chloorsmaak. Het wordt daarom afgeraden om het kraanwater te drinken. Beter kun je in één van de dorpjes van een natuurlijke bron gebruik maken of flessen water in de winkel kopen.
Elektriciteit
Het stroomnetwerk in Macedonië kent een netspanning van 220-230 volt. De stekkers die gebruikt worden zijn gelijk aan die in Nederland. Apparaten uit Nederland zouden dus moeiteloos ingeplugd moeten kunnen worden in de Noord-Macedonische wandcontactdozen.
Feestdagen
Noord-Macedonië kent een aantal feestdagen. Op deze feestdagen zullen de meeste openbare instanties en een deel van de winkels gesloten zijn. Veel van de horecagelegenheden zullen op deze dagen weer juist wel geopend zijn. Sommige van de feestdagen worden slechts gevierd door een deel van de religieuze bevolking van Macedonië.
Vaste feestdagen
Nieuwjaar 1 en 2 januari
Kerstmis (orthodox) 6 en 7 januari
Nieuwjaar (orthodox) 14 januari
Driekoningen (orthodox) 19 Januari
Dag van de Arbeid 1 mei
Sint-Cyrillus-en-Methodius 24 mei
Dag van de Republiek 2 augustus
Maria Hemelvaart 28 augustus
Dag der Onafhankelijkheid 8 september
Dag van de Opstand 11 oktober
Dag van de Revolutie 23 oktober
Allerheiligen 1 november
Sint-Clemens van Ohrid 8 december
Kerstmis(katholiek) 25 december
Wisselende feestdagen
Naast de feestdagen met een vaste datum zijn er ook meerdere feestdagen die jaarlijks op een andere datum gevierd worden. Dit zijn: Goede Vrijdag, Pasen, Pinksteren, Ramadan en het Suikerfeest.
Fooien
Het is normaal om in een restaurant of bar een fooi te geven in Noord-Macedonië. De hoogte van de fooi hangt af van de service en kwaliteit van het eten. Meestal bedraagt de hoogte van de fooi ongeveer tien procent van het totaal van de rekening. In de hotels laat je een kleine fooi achter voor de kamermeisjes en de taxichauffeur geef je tevens een kleine fooi.
Fotograferen
Het is zo goed als overal toegestaan om te fotograferen in NoordMacedonië. In de buurt van militaire instanties of vliegvelden is het in de meeste gevallen niet toegestaan om te fotograferen. Als je mensen op de foto wil zetten dan is het wel zo beleefd om eerst te vragen of ze hier toestemming voor geven. In sommige gevallen zullen ze om een kleine fooi vragen.
In de zo goed als alle orthodoxe kerken is het verboden om foto’s te maken. Dit staat bij de meeste kerken duidelijk aangegeven doormiddel van een bord bij de entree.
Geld
De nationale munteenheid van Noord-Macedonië is de Noord-Macedonische denar. Deze munteenheid kun je als je het van tevoren aanvraagt bij de meeste banken ophalen makkelijker en goedkoper is echter om bij aankomst in Noord-Macedonië bij één van de geldautomaten denars te pinnen. Hiervoor ben je slechts een klein bedrag aan pinkosten aan de bank verschuldigd. Op veel plaatsen in Noord-Macedonië kun je ook met euro’s betalen. Als je dit doet zal je in de meeste gevallen minder gunstig uit zijn als wanneer je met denars betaalt.
In veel winkels, restaurants en andere openbare gelegenheden is het vaak niet mogelijk om met een pinpas of een visa te betalen. Zorg er daarom altijd voor dat je voldoende contanten op zak hebt. In de grotere plaatsen zijn er over het algemeen genoeg pinautomaten te vinden. In de kleinere plaatsjes zijn ze meestal ver te zoeken.
Telefoon, Internet en Wifi
De zendmasten in Noord-Macedonië dekken nog niet het gehele land. Zeker in de meer onherbergzame delen van het land is het bereik soms erg slecht en wordt de verbinding met regelmaat verbroken. Dit is al helemaal het geval met de internetverbinding. In de grotere plaatsen is vaak wel 3G of 4G aanwezig, maar wanneer je jezelf buiten het bewoonde gebied begeeft dan heb je vaak geen enkele internetverbinding meer.
Gelukkig hebben de meeste restaurants, hotels en bars gratis internet. Vaak zijn deze niet versleuteld en kun je daar gratis gebruik van maken. In andere gevallen moet je de code even vragen aan de ober of baliemedewerkster. Op alle plaatsen die wij bezocht hebben was deze service gratis.
Openingstijden
De meeste winkels in Noord-Macedonië zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 08:00 tot 20:00 en op zaterdag van 08:00 tot 15:00. In de zomermaanden zijn de winkels op zaterdag vaak langer geopend.
Taal
De officiële landstaal van Noord-Macedonië is het Macedonisch. Naast het Macedonisch zijn het Albanees, Servisch en het Turks talen die door een groot deel van de bevolking gesproken wordt. De meeste Noord-Macedoniërs die werkzaam zijn in de toeristenindustrie kunnen zich redelijk tot goed verstaanbaar maken in het Engels of in het Duits. Dit geldt over het algemeen niet voor de rest van de bevolking..
In plaatsen als Ohrid waar redelijk veel Nederlanders op vakantie gaan wordt door een deel van de mensen ook een aantal worden Nederlands gesproken.
Tijdsverschil
Noord-Macedonië ligt in dezelfde tijdszone als Nederland hierdoor treedt er in de zomer en in de winter geen tijdsverschil op.
Veiligheid
Macedonië is een veilig land waar maar weinig criminaliteit voorkomt. Wel zijn er enkele gebieden die je als reiziger beter kunt mijden. Zo staat de grens met Kosovo bekend als onveilig gebied. Verder zijn er nog met regelmaat spanningen tussen de Albanese en de Macedonische bevolking. Hier zal je als toerist echter maar weinig van meekrijgen.
Het autorijden in Macedonië gaat gepaard met andere uitdagingen dan wij in Nederland gewend zijn. Zo ligt er behoorlijk wat puin op de weg en vormen schildpadden op de weg een behoorlijke bedreiging.