Bezienswaardigheden in Noord-Macedonië

Er zijn in Noord-Macedonië tal van bezienswaardigheden te vinden. De meeste van deze bezienswaardigheden hebben te maken met de prachtige natuur of de lange en bewogen geschiedenis van het land. Enkele van de bezienswaardigheden in Ohrid zijn zelfs op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. De populairste bezienswaardigheden in Macedonië zijn te vinden in de directe omgeving van het meer van Ohrid. Hier zijn de meeste overblijfselen van oude culturen en vroegere overheersers te vinden. Er zijn natuurlijk nog veel meer bezienswaardigheden in Macedonië te vinden dan dat er op de pagina staan, maar we hebben geprobeerd een leuke mix te maken van de in onze ogen belangrijkste bezienswaardigheden in Macedonië.Meer van Ohrid

Het Meer van Ohrid is zonder twijfel de belangrijkste toeristische trekpleister van Noord-Macedonië. Het merendeel van alle toeristische accommodaties en hotels in Macedonië is aan dit meer te vinden. Als je eenmaal zelf een blik op dit meer hebt geworpen dan snap je gelijk waarom. Het Meer van Ohrid behoort tot oudste en diepste meren van Europa. In Macedonië spreken ze er zelfs over dat het Meer van Ohrid na het Titicacameer het oudste meer ter wereld is. Wat wel zeker is, is dat het Meer van Ohrid met 296 meter diepte het diepste meer van de Balkan is. Het meer wordt gevoed door onderaardse bronnen uit het nabijgelegen Prespameer; via de Zwarte Drin verlaat het water het meer weer. Dit water komt uiteindelijk uit in de Adriatische Zee. In het meer komen diverse vissoorten voor die veelvuldig op de kaarten van de restaurants in de buurt van het meer te vinden zijn. De mooiste manier om het meer te ontdekken is via een boottochtje. Deze worden op meerdere plaatsen aan het meer aangeboden.

Klooster van Treskavec

Op ongeveer acht kilometer van het stadje Prelip ligt het klooster van Treskavec. Dit eens zo prachtige klooster is door de eeuwen heen meerdere malen in rook opgegaan. De laatste brand stamt uit de 2013. Deze brand heeft de nieuwgebouwde gastenverblijven rond het klooster compleet verwoest. Gelukkig is de oude orthodoxe kerk door middel van blushelikopters gespaard gebleven. Tot enkele jaren geleden was het klooster slechts bereikbaar via een slecht stenen pad dat alleen met een terreinwagen of te voet te begaan was. Recentelijk is er een nieuwe weg naar het klooster aangelegd. Deze weg moet er onder ander voor gaan zorgen dat het klooster weer snel hersteld kan worden. Het is mogelijk het klooster te bezoeken, maar jammer genoeg mag je geen bezoek brengen aan de kerk zelf.

De bron van de Zwarte Drim en het Nationaal park Galičica

Aan de zuidelijke over van het Meer van Ohrid, niet ver van de grens met Albanië ligt de bron van de zwarte Drim. Deze bronnen worden ook wel de St. Naum-bronnen genoemd. Dit bijzondere stukje natuur wordt bijzonder goed beschermd door de Macedonische overheid. Zo hebben ze er bijvoorbeeld voor gezorgd dat het verboden is om met gemotoriseerde boten het gebied te betreden. Wel kun je jezelf door het gebied laten vervoeren door middel van roeiboten. Als je door dit gebied vaart dan snap je niet zo goed waar de naam Zwart Drim vandaan komt aangezien het water ongelofelijk helder is. Een bezoek aan de bron van de Zwarte Drim kun je het beste combineren met een bezoek aan het Klooster van St. Naum.

Het Nationaal park Galičica strekt zich uit vanaf de oever van het Meer van Ohrid tot en met het Prespameer en het daarin liggende eiland. Dit natuurgebied staat bekend om zijn bijzondere vogel- en plantensoorten. In dit gebied leeft ook de met uitsterven bedreigde Balkan lynx.

Prespameer

Na het Meer van Ohrid is het Prespameer het grootste meer van Noord-Macedonië. Het meer vormt gedeeltelijk de grens met Albanië en Griekenland. In het meer is het enige tot Macedonië behorende eiland te vinden. Het eiland Golem Grad is onbewoond, maar staat bekend om zijn bijzondere populatie slangen. Het eiland is echter niet altijd onbewoond geweest aangezien er meerdere ruïnes op het eiland te vinden zijn. Anders dan het Meer van Ohrid is het Prespameer nog niet ontdekt door de toeristen. Wel zijn er een aantal kleine campings en kiezelstranden langs het meer te vinden. Het Prespameer is één van de hoogstgelegen meren van de Balkan. Alleen het nabij gelegen Kleine Prespameer ligt hoger. Het water uit het Prespameer stroomt via het Meer van Ohrid en de Drin naar de Adriatische Zee.

Golem Korab

De Korab ligt op de grens van Albanië en Macedonië en is met 2.764 meter het hoogste punt van Macedonië. De Korab behoort tot de Šar Bergketen waar het tevens de hoogste piek van is. Tijdens de Macedonische burgeroorlog speelde deze berg een belangrijk rol. Tegenwoordig is de Golem Korab het strijdtoneel van mountainbikers, parapenters en bergbeklimmers.

Nationaal Park Pelister

Nationaal Park Pelister ligt in het zuidoostelijk deel van Noord-Macedonië in de gemeente Bitola. Het park ligt in Het Baba Bergmassief en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 170 vierkante kilometer. De hoogste pieken van het park liggen rond de 2.600 meter. Doordat het grootste deel van het nationale park zo hoog ligt kun je hier in de wintermaanden skiën.

In het park leven tal van bijzondere inheemse diersoorten zoals beren, wolven, reeën herten en verschillende roofvogelsoorten. Het meest opvallende in dit park zijn echter de Macedonische dennen. Deze bijzondere dennensoort komt van oorsprong alleen voor in dit park. Tegenwoordig is hij op meerdere plaatsen in Europa te vinden.

Watervallen van Vevcani

Aan de voet van de berg Jablanica ligt het dorpje Vevcani. Dit dorpje stelt op zich niet zo heel veel voor, maar de watervallen die in de buurt van het dorp zijn des te indrukwekkender. Deze watervallen behoren tot de mooiste en meest indrukwekkende van Noord-Macedonië. Langs een groot deel van de watervallen is een pad aangelegd met verschillende bruggen zodat je de watervallen vanaf verschillende posities goed kan bekijken. Het water van de watervallen is zo schoon en helder dat je het rechtstreeks kunt drinken. Aan het einde van de wandeling kom je langs een oude watermolen die tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt wordt voor het malen van de tarwe. In het lokale restaurant wordt het brood gebakken met dit meel.

Fort van Samuel

Op het hoogste punt van de stad Ohrid staat het Fort van Samuel. Dit werd hier ongeveer duizend jaar geleden gebouwd. In deze periode was Ohrid de hoofdstad van het Eerste Bulgaarse Rijk. Het fort werd gebouwd door Samuel van Bulgarije die tot aan zijn dood probeerde zijn land onafhankelijk te maken van het Byzantijnse rijk. Samuel stierf uiteindelijk nadat zijn leger een nederlaag had geleden. De Byzantijnse keizer Basileios gaf opdracht om bij alle 14.000 gevangen genomen soldaten de ogen uit te steken. Bij iedere honderdste één oog te laten zitten zodat de soldaten de weg naar huis wisten te vinden. Bij de aanblik van zijn leger kreeg Samuel een hartaanval en stierf enkele dagen later.
Het Fort van Samuel kan bezocht worden. De renovatiewerken aan het fort zijn nog steeds in volle gang, maar een deel van de voormalige muren en enkele torens kunnen beklommen worden. Vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht over de stad Ohrid, het meer en de omliggende omgeving.

Museum van Noord-Macedonië

Het Museum van Noord-Macedonië is een samenvoeging van enkele kleinere musea uit Macedonië. Zo is er in het museum een archeologische afdeling, een kunsthistorische en een volkenkundige afdeling. Daarnaast is er aandacht voor de bijzondere flora en fauna in Noord-Macedonië. Al met al zorgt dit ervoor dat het museum een redelijk compleet beeld geeft van de lange roerige geschiedenis van Noord-Macedonië. Het museum is te vinden in het historische deel van Skopje. Deze wijk staat ook wel bekend als de Oude Bazaar.Stone Bridge

Eén van de belangrijkste historische monumenten in de Noord-Macedonische hoofdstad Skopje is de Stone Bridge. Deze brug is volgens de overleveringen gebouwd in de zesde eeuw na Christus, nadat een oudere brug door een aardbeving werd verwoest. De brug werd gebouwd in opdracht van de Byzantijnse vorst Justinianus de Eerste. De brug is door de eeuwen heen meerdere malen beschadigd geraakt en gerenoveerd. Wonderbaarlijk genoeg heeft de brug alle aanslagen op hem overleefd en kan tegenwoordig weer in zijn oude glorie bewonderd worden.
De Stone Bridge over de Vardar verbindt de oude Bazaar en het Macedoniëplein met elkaar. De Stone Bridge neemt een belangrijke plaats in op het wapenschild van de stad Skopje.

Amfitheater van Ohrid

Het antieke theater van Ohrid stamt uit de tweede eeuw voor Christus, maar werd pas in de tweede helft van de vorige eeuw ontdekt. Tegenwoordig is het theater weer te zien in zijn oude glorie en worden er met regelmaat evenementen en concerten in het theater gehouden. De belangrijkste concerten van het Ohrid-festival worden in het antieke theater gehouden.
Het is moeilijk na te gaan hoeveel mensen er vroeger in het theater konden aangezien alleen de bovenste helft van het theater bewaard is gebleven. Volgens schattingen konden er vroeger ongeveer 3.000 mensen in het theater. Aangezien deze theaters voor ongeveer 1/3 van de bevolking werd gebouwd zullen er in deze periode ongeveer 10.000 mensen in Ohrid en omgeving gewoond hebben. Het Amfitheater van Ohrid is samen met enkele andere historische hoogtepunten in Ohrid opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Ilinden monument

Het Ilinden monument dat ook wel bekend staat onder de naam Makedonium werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw opgericht ter nagedachtenis aan de Ilindenopstand. Het monument is te vinden op een top van een heuvel bij de stad Kruševo. Het is een opvallend monument dat op het eerste gezicht niet echt doet denken aan een herdenkingsmonument. Eenmaal binnen verandert dit, maar aan de buitenzijde ziet het monument er nog het meest uit als een zeemijn. Anderen zien een hartkamer in het bouwwerk. Buiten het monument zijn een aantal wanden te vinden in de traditionele kleuren van Macedonië. In het monument is een kleine expositie ingericht. Het meest spectaculaire van de Makedonium zijn de prachtige glas-in-loodramen. Deze ramen zorgen voor een prachtige gekleurde lichten in het monument.

Toše Proeski

In het stadje Kruševo is een monument te vinden voor de veel te vroeg gestorven zanger Toše Proeski. Deze zanger werd gezien als de man die het door oorlog verscheurde vroegere Joegoslavië weer bij elkaar wist te brengen. Zijn liedjes zijn in alle vroegere delen van Joegoslavië nog steeds erg populair. Het monument dat in 2011 voor Toše Proeski werd geopend heeft meerdere internationale architectuurprijzen gewonnen en behoort tot de meest bezochte plaatsen in dit deel van Macedonië.

Het klooster van Sveti Naum

Eén van de populairste bezienswaardigheden aan het Meer van Ohrid is het Klooster van Sveti Naum. Het klooster ligt aan de zuidelijke zijde van het meer op een steenworp afstand van de grens met Albanië. Het klooster is in het begin van de tiende eeuw opgericht in het voormalige Bulgaarse Rijk. In het klooster ligt de heilige St. Naum begraven. Volgens de legende kun je het hart van de heilige nog steeds horen kloppen als je een oor op zijn grafsteen legt. Hiervoor is een goed geloof echter wel een must. In het klooster zijn enkele prachtige muurschilderingen te vinden. Jammer genoeg mogen er geen foto’s gemaakt worden in de kerk.
Op het terrein rond het klooster leven opvallend veel pauwen.